Terima Kasih Daun Keladi :)

Dah lawat2 baca2 tuh rajen2 tinggalkn la buah tangan yer. Tak kesah laa kt chatbox ke atau kt komen. Just to let me know that you are visiting. Thank you and happy reading. P/s aku dah letak "like" button tu gatal2kan la tangan nak tekan button tu ye :)

Wednesday, October 5, 2011

The Longest Day was Yesterday Part 9

[MEMORY SEQUENCE INITIATED]

Aku ternampak dia seorang shj yg tunggu depan gate tu
Mana pergi lagi 3 orang tu?
Roomate dia lah tu mmg together2 tol haha
Aku pun pergi lah ke gate tu nak jalan saing dengan Alya ke stesen bas
Peh mmg serious first time
Aku ni gelabah sikit kejap2 laju kejap perlahan aku jalan haha
Hahaaaaaa cmni lah lau tkde kereta. Lau ade senang kerja hoho
Tk pyh tido kt MFI, tido kt kereta je depan KIAM
Tapi tk mandi pulak ye....

[MEMORY REWIND..]

Aku dah buntu gila dah
Aku tataw nak tido mana dah
So aku kne amik keputusan daring
“Alya, ade kedai mamak tk dekat2 dengan KIAM”
“Ada tapi tk bpe dekat” *Tk ingt pe dia ckp :)
“Oklah, nnti nak ddk situ je sampai pagi tunggu Alya. Mamak an 24 jam”
“Ish bahaya lahh. Malam2 kt sana bahaya”
Dia mmg dah gitau aku malam2 kt sana mmg bahaya, ramai orang asing katanya.
Tapi aku dah desperate, aku sanggup buat pe je, tunggulah berjam2 pun as long aku tk perlu nak berpatah balik
There’s nothing to lose!
“Takpe lah. Boleh jaga diri ni. Takpe2 saya sanggup tunggu kt situ”
“Lelaki pun boleh kne rompak taw”
Kalau lah aku mcm Jason Bourne ke kan best, ade orang nk bunuh dia silat je haha
“Takpe..Ish kalau ade kereta an senang. Tido kt kereta je”
“Ish tak nak mandi ke?”
“Pandai2 lah pakai Febreeze ke haha” *Betul ke eja? -.-
Aku sekarang ni mmg tk dpt nk piker secara rational. Aku tengah bengong kepala otak dari td piker je nak tido mana
“Apa kata tanya budak MFI”
“Budak MFI ramai balik. Dah tanya tadi”
“Ohh ye ke. Cuba la tanya Mukmin”
“Ok fine”

[FAST FORWARD MEMORY..]

Bodoh gak aku time tu -.-
Desperate lah katakana
So kat bust stand tu aku tunggu lah. Ddk kt sblh dia
Haish memang semua ni first time
Kitorang tk pernah pun sebelum ni. Amat jarang jumpa tu pun tk prnah sampai setengah jam
Bas mini pun sampai
Alya ckp seringgit je gi mana2
Peh syiok gila. Ni kalau bwk pusing2 pun seringgit je berbaloi gila haha
Tempat duduk dia kecik je tapi at least muat lah utk dua orang
Sambil otw ke KTM UKM tu dia tunjuk2 lah itu ini
Mcm tour guide la hehe
Mana pernah jejak kaki kt sini beb
“KL sentral an?”
“Haah”
Okay aku yakin aku tau KL Sentral tu kt mana
Bajet2 tengah2 KL lah tu nama pun Sentral an

Smpai akhirnya di KTM UKM
Alya cuba nak beli tiket kat kaunter eletronik tu sbb kaunter orang beratur panjang
Tapi dia dari tadi cuba masukkan duit asyik kne tolak je
Duit baru pun tk boleh
Ape kena dengan mesin ni -.-
So kitorang beratur panjang gak lolol

[FAST FORWARD MEMORY..]

KTM sampai. Aku tataw bpe lama dah aku tunggu tapi cm agak lama lah
Tiket tu aku simpan lah dlm poket
Sumpah ramai -.-
Aku bukan tak suka. Tapi mcm2 boleh jadi kat perempuan
Patut lah ade ‘ladies coach’ hoho
So aku ckp kt Alya stay close to me as possible
Aku bukan amik kesempatan le -.-
Since aku dah bwk dia keluar, tanggungjawab nak jaga keselamatan dia jatuh kat aku la
Pape jadi aku yang bertanggungjawab ye dak?
Dalam KTM tu aku tengok siapa kt keliling aku dengan Alya
Kalau aku ternampak mamat indon ke sesiapa yang sewaktu dengannya
Diorang ni bukan boleh percaya sangat
Aku mintak Alya alihkan kedudukan dia biar aku yang gantikan
Kalau boleh dia kne ddk kt rapat ngn dinding la biar tkde orang kacau
Dlm KTM mmg ada je lah orang amik kesempatan
Perangai mcm anjing -.-

Kat atas pintu KTM tu aku tengok lah peta laluan KTM ni
Haishh lama gak KL Sentral ni. 7-8 stesen gitu
Gerak dah lembab cm lembu
Tension aku diri lama2 dlm keadaan cmni

[FAST FORWARD MEMORY..]

Haa sampai juga KL Sentral!
Tapi..
WHERE THE HELL IS THIS PLACE????
Mati2 aku ingat KL Sentral tu dekat AvenueK tu
Selalu aku turun situ je
Sini sumpah aku tk pernah pegi
*Korang nak gelak, gelak lah. Aku mmg buta KL. Yelah aku orang JB ye dak?
It’s time to improvise~

[MEMORY SEQUENCE ENDED]

Wednesday, September 28, 2011

The Longest Day was Yesterday Part 8

[MEMORY SEQUENCE INITIATED]

“Na Na Na Na Na (x35)”
Hah Berjaya bangun dengan bantuan fon baru hoho
Nokia C2-03, dual sim (Terpromote pulak :X)
First time aku guna alarm fon
Takut gak lau tk bgn sbb smlmnya tido kol 2 gitu rasanya
Biasa guna PC je kejutkan aku dengan alarm yang betul2 annoying tu HAHA -.-
Sumpah aku tk suka alarm tu, tp sbb aku tk suka aku bgn pagi yek? Nak tutup alarm tu :)

Pukul 6, pdhl dah janji ngn Alya kol 8
Haha aku ni kdg2 terlebih prepare pulak
Berkobar-kobar lah katakan, first time kluar ngn diaaa :D
Aku solat subuh, nasib baik bilik air dekat
Baru pukul 6.15 -.-
Nak tido kejap smpai kol 7 tak boleh
Satu, takut tk bgn langsung
Dua, aku mmg tk boleh nak tido dah even technically aku tk cukup tido, just 4 jam je
Yelahh terpikir je psl 2 jam akan datang tu hehe

Dah nak pukul 7 gitu aku terus mandi
Menyesal tk bawak sabun sbb plan asal mandi kt rumah pidot an -.-
Pinjam Amir punya haha susah tol nak kejut T_T

[FAST FORWARD MEMORY..]

Aku cuba kejut Bain lak slps dah try call Asrul
Dia kt bilik sblh je tapi berkunci
Act aku dah mula risau dah ni sbb Bain dah gitau aku dia tataw jalan ke KIAM
Kolej Idris Al-Marbawi, kolej kediaman Nur Alyani Nazirah :)
Aku rasa serba salah gak nak kejut Bain ni sbb psl nk tolong hantar aku je
Tk suka menyusahkan orang -.- *Somehow aku ter-ter gak kdg2 haha :P
Bain mandi semua, dia suruh aku cari helmet
WTH, nak cari kt mne? Aku pun redah je lah bilik sblh
Rupanya ade si kembar KMKN dulu ha, tk pasti sama ada Fathi ke Faris masa tu
Tp aku pinjam dua helmet. Sorang satu beb haha
Bain lak Tanya Mukmin tau tk jalan
Tanya punya Tanya
Ok settle
Aku lega..

Mari kita ke KIAM
Bonceng motor Asrul pusing mana ntah aku tk bape nak amik perhatian sgt
Sbb kalau aku bonceng aku paling risau ade bonggol2 gitu
Sbb haritu aku pernah sekali hampir nak terjatuh kt blakang, leka punya psl
Ade pulak kereta kt blakang aku
Lau terjatuh mati kne lenyek la nampaknya -.-
Alhamdulillah, Allah kasi peluang untuk aku hidup hingga ke hari ini :)

Sampai juga di KIAM
Boleh tahan besar
“Bila ng nak balik ni?”
“Aku tatau lg. Petang lah kot. Pape aku gtau ah”
“Orite”
Berterima kasih semua Bain pun blah
Aku text Alya gtau dah sampai
Aku cuba mengagak reaksi dia time tu
Lompat2? Senyum smpai ke telinga? Pegi ke cermin? HAHAHAHA *Alyaaa gurau je tawwww :P

Aku tunggu dia kt bus stand kt depan KIAM tu sbb tmpt tu je aku boleh duduk
Tkkan aku nk merempat dpn KIAM an silap haribulan aku kne halau ngn pakgad HAHA
Aku amati kawasan tu –
Kawasan perumahan, mmg betul2 sebelah Petronas – eh bape byk Petronas eh kat sini?
Tk silap aku kluar simpang tadi jumpa Petronas? -.-
Tapi Alya ckp tempat ni bahaya malam2
Aku tak nmpk pape pun @_@
Kawasan perumahan kot ni. Mesti ramai orang
Lagipun mcm tempat tumpuan sbb ramai student
Rilek dululah tunggu malam bru aku tau bahaya ke tak

Sementara tunggu tu aku nak betulkan sikit kasut
Sbb agak ketat haishh boleh sakit kalau pkai lama2
Then tetiba aku ternampak kelibat 4 (kot) orang gadis menuju ke pagar KIAM
Salah sorang tu nmpk tinggi dan emmm..Alya ke tu?
Aku cepat2 sambung betulkan kasut
Buat2 tak nmpk HAHAH :P

Tetiba fon aku berbunyi,
“Datang lah kt gate KIAM”
Kasut dah ‘ok’ dah hehe :D
Aku menghalakan pandanganku ke arah dia yang aku nanti-nantikan selama ini....

[MEMORY SEQUENCE ENDED]

Monday, September 26, 2011

The Longest Day was Yesterday Part 7

[MEMORY SEQUENCE INITIATED]

“Eh?”
“Eh?”
“Eh?”
Tk pyh la nk eh sgt la kan
Buat muka pelik lak tu -.-
Aku tau aku MIMET, bukan MFI HAHA
Aku ikut je belakang Asrul, cover2 sikit smbil buat muka tkde perasaan hoho :O
Nmpk pemandu dia India tk silap
Aku lmbai sket tgn aku, dia jwb balik
Hahaha bajet aku kenal je driver tu

Aku terus dok sblh Asrul
On the way ke MFI yang agak jauh tu
Aku berbual ngn Asrul
Hurmm best gak la dengar psl welding inspection ni an
Cerah masa depan haha
Member ayah aku pun welding inspector gak haritu bru balik dari Arab Saudi
Muda2 dah kaya mcm..HAHA
Aku pun nak cmtu ;)

[FAST FORWARD MEMORY..]

Akhirnya smpai jugak di destinasi
UNIKL MALAYSIAN FRANCE INSTITUTE
Turun2 bas je budak2 perempuan MFI pn nmpk aku lah
Kebetulan mmg kenal aku pun haha
“Eh salah Unikl ke?”
“Laa ni bukan MIMET ke? Haha”
Dan sewaktu dengannya...

Aku cm cuak sikit masuk gate ni pak gad cam pandang slack je kat aku an
“Kau rilek je masuk MFI”
Okay2 haha :P
Masuk dlm perkarangan MFI
Fuh gempak gak aku tengok
Siap ade monument lg
Diorng buat sendiri beb
Asrul la gtau

Smpai la bilik dia
Terkejut gak aku
6 orang
Bilik yg aku bakal duduki tu milik Amir Azrin, Bain, Danny, Mukmin, Adib dengan Md Nor
Md Nor ngn Danny tkde pulok
Bru nak jumpa Danny

After a long day, akhirnya dpt gak rehat
Aku gtau lah pe tujuan aku dtg sini
Tanya sekali lah spe boleh hantarkan aku ke KIAM
Asrul nak hantarkan cuma dia ssh nk bgn je la t
Lau tk boleh mintk Bain
Aku okay je
Sblm tido aku baca2 majalah Gempak ngn PC
Remaja aku tk usik pun kah3
Sambil tu texting ngn Alya ;)
Pdhl dah nk jumpa dah esok
Tak sabar rasanya hewhew :P

Aku pun tengok2 lah
Hurmm Amir main game ape aa
Cam best gak haha
Rupanya Warhammer 40k
Haishh nyesal tk mintk Paeh bwkkn external HD
Tp Alip pun balik kedengaranya
Nak buat cmne

Sempat gak online
Semua update psl mlm gala
Dah agak. Typical

Okay lah
I got a big day tomorrow
Big and special day :)
Set jam, 6.00AM
Hopefully it is easy as planned~
Zzzz
*Lights out

[MEMORY SEQUENCE ENDED]

Sunday, September 25, 2011

The Longest Day was Yesterday Part 6

[MEMORY SEQUENCE INITIATED]

Oh shit #$%&!!!!
Aku dah terdengar pengumuman kt atas pentas tu psl bas MFI dah smpai
OOOHHHHMAIIIIGODDDDDDD!!!
Aku terus panik
Cmni la aku, cepat panik
Hadoiiii

*Cehh babak heroic dah mula dahhh kah3
Then Paeh tetibe dtg
“Weh jom bas MIMET dah smpai”
Aku sudah kembali ke jalan yang lurus alhamdulillahhhh :D
Tapi aku pelik mana dia tau
Sedangkan aku dari td dengan abg Zulkei
Tunggu dia inform bas dh smpai blom
“Mana ng tau ni?”
“Tadi bukan pengumuman bas MIMET dah smpai ke?”
EHHHHH???????
Aku mula blur dan bengong

Lupakan lah yang penting dah boleh amik beg hoho
ALHAMDULILLAH
Pastu kitorang pi entrance utama dewan
Cepat cepat hohohoh
Tarik nafas, hembus nafas hush hush hush!
Galabah tol -.-
Orite bas MIMET dah sampai
YES YES YES!

Lai lai tros aku berlari ke bas MIMET
*Cewah pdhl tk lari pn. Just for dramatic effect :P
Kitorang pn amik la beg
Selipar roommate yg aku pinjam aku sumbat dlm beg yg bru dpt td
Lantak lah dah tk muat msk beg galas tu dah

“Tak balik MIMET ke?”
“Tak, kitorang stay”
“Ok”
“Nanti gtau kawan2 yang lain bas dah smpai”
“Orite pakcikk”

Lambat tol lah Paeh ni -.-
Nnti kang aku blah gitu je dia tacing pulak karang t kah3
Dah selesai amik beg semua kitorang balik ke dewan tu
Dia pun dah nk berangkat naik kereta si Faris koop
So byebye segala
Aku ingtkn dia tolong belikan tiket blk Manjung t

Then aku nmpk Mukmin kt entrance
Aku terus berkejar lah ke dia

“Haa tu pun kau. Kitorang dah nak naik bas dah”
Aku ternampak lah budak2 MFI
Sambil buat muka tembok
I become one of the crowd heheh :P

Alhamdulillah semua yg aku kenal2
Asrul, Amir Azrin, Adib, Mukmin, Bain
Tetiba aku terpikir
Pengumuman tu ckp pe sbnrnya?
Ignore je lah HAHA *Tak alert -.-
Aku kepanasan, so aku bukaklah baju melayu aku
Simpan dlm beg semua

“Jom” kata Mukmin
Aku pun dah ‘One of the crowd’ ikut lah sekali
Aku check2 barang ade tk yg tertinggal,
Baju melayu dlm beg, selipar kt beg, balaclava aku tgh pakai,
Dah ade semua la kot
Okay mari2~
We are back on track yeehaaa!!!
Oh Alyaaa here I come!!!! :D:D:D

[FAST FORWARD MEMORY..]

The next day was suppose to be simple easy
And so I thought
It is easier said than done -.-

[MEMORY SEQUENCE ENDED]

Thursday, September 22, 2011

The Longest Day was Yesterday Part 5

[MEMORY SEQUENCE INITIATED]

Haishh lambat tol Paeh ni
Lama dah aku tunggu kat lobby luar dewan ni
Sementara tunggu tu aku gi daftar lg sbb sblm ni tkde nama an
Dah daftar baru dpt beg hoho
Ape ek isi kandungannya,
Emm kotak? Cawan la kott.
Majalah pun ade : Wah Gempak, PC, lg satu ape ni.. ‘girlie’ smcm je..Ohhh Remaja rupanya -.-
Siapa nak baca majalah tu anyway?
Semua nak bajet comel, cun, hensem je
Piirrahhhh, lama2 diorang tua jadi hodoh gak kah3
Tapi ade la orang baca benda2 merepek tu kalau tk tkde dia nak jual HAHA

Haa sampai pun, dia tgh salam2 ngn geng2 dia ha
Padahal nak amik beg je pun bukan balik, rilek sudah haha
“Paeh, kau tau tk bas kt mana? Sumpah aku tk ingt haha”
Malas aku nak ingt sbnrnya sbb sblum masuk dewan tu masuk bangunan pe ntah pusing2

*Atas permintaan Paeh sblm aku tulis chapter ni, aku jadikan Paeh sbg hero kah3 -.-

“Sini lah kot”
“Tapi cmne nak amik beg kalau pintu bas kunci?” Risau tol aku sbb tgh rushing ni -.-
“Cari jelah dulu”
Aku ikut jelah dia pi mana
Pusing punya pusing, jumpa tempat bas parking tadi
Tapi masalahnya jumpa tempat parking je tp bas MIMET takde
Haiyohh, kitorang pun pusing lg lah
Semua tempat keliling dewan tu kitorang dah cek
Pastu terjumpa bas sekolah
Bas sewa MFI lah kot. Suram smcm je. Lama lagi lah budak MFI nak balik..kot
Saje nak sedapkan hati
Try call Iqa nak tnya bas dia tkmo angkat pulak
Last2 balik je ke dewan tu balik
Tanya senior lahh~

[FAST FORWARD MEMORY..]

Weh dewan dah nk siap2 kemas dah
Ramai budak2 nak balik, bergambar, salam cium bagai yada yada yada
Aku gelabah dah ni
Pom pom pang, jumpa lah senior, Zulkei
“Bas MIMET mana ek?”
“Kat tempat parking td la”
“Mana adeee”
“Ye ke, jap aku cuba tanya diorang”
Sementara tu Paeh nak pegi mana tataw lah
“Weh kalau bas dah de t hg gtau aku taw”
-.-“
Orite2 fine

Tak lama pastu tetibe diorang panggil semua budak FIST batch 7, batch aku lah tu an
Bergambar ramai2 kat atas pentas
Terus lupa mslh
Aku ni mmg cepat hilang fokus tol -.-
Lps tu aku pi ikut abang Zulkei je mana dia pi
Tunggu dia dpt berita bas MIMET dah smpai
Jale punya jale rupanya bergambo
Sabar je lah~

Tetiba
“Kepada pelajar Unikl MFI, anda diminta untuk berkumpul diluar untuk menaiki bas”
Poof *Tak sure aku pikir pe masa tu -.-

[MEMORY SEQUENCE ENDED]

Wednesday, September 21, 2011

The Longest Day was Yesterday Part 4

[MEMORY SEQUENCE INITIATED]
[MEMORY REWIND..]

“Ayah takde kt KL, nanti along nak tido mana?”
“Along dah tanya member dah. Tido kt rumah dia kt Bangi”
“Okay2, plan betul2 dengan kawan tu takut tetibe tak jadi ini lah tak jadi itu lah jadi masalah”
“Okay ayah, dah confirm ngn dia dah”
“Terpulang kat along lah. Semua dah plan dah? Dari pergi ke KL smpai balik ke Lumut?”
“Sudahhh ayah”
“Okay lah ayah ade kerja ni ade pape call je”
“Orite. Assalamualaikum”
“Waalaikumussalam”

[FAST FORWARD MEMORY..]

That was two days ago
Haihh menyesal gila tak amik serius psl bnda2 ni
Sbb aku yakin sgt dgn plan ni smpai tk consider if anything screw up
Tkde la. Goal aku clear sgt : Nak jumpa Alya, tapi yang lain jadi kabur
Gelojoh sgt
Kan dah susahhh padan muka aku hahaha -.-
Takpe lesson learnt!

Actually boleh je kalau nak tidur MFI
Just aku pikir mcm ramai je balik. Susah gak huhu.
Aku tanya lah Alya ade idea tak?
Dia suruh tanya budak MFI gak, tanya Mukmin haihh
Tapi ok gak idea tu an sbb MFI dekat ja ngn MESTECH
Cume aku tk sure
But what choice do I have? What the hell, keep it going, don’t stop now. LOL

Okay fine aku cuba tanya Mukmin yang kebetulan depan aku
“Mukmin, boleh tak nk tido MFI t? 2 malam”
Aku teragak-agak sbnrnya nk ckp 2 malam, harap dpt respon positif
“Boleh ja”
Alhamdulillah
“Kau naik pe balik MFI?”
“Kitorang naik bas MFI ha”
OMG segan la aku sorang2 je budak MIMET dlm bas tu t kah3
Nevermind that, just focus on the goal :)
“Orite2”

Lega.......
Adalah jugak selera aku nak makan
Aku bedal abis2 even RM40 tu mcm tk bape berbaloi jika diukur dari segi makanan kt sana
Mcm biasa je : Sate, nasi himpit, rending, kuah kacang yada yada yada~~
Tapi berbaloi jugak lah sbb tujuan aku lain nak gi malam gala ni haha :)
Bergambar2 semua. Enjoyyyy~~

[FAST FORWARD MEMORY..]

Tetiba aku menjadi risau. Majlis dah nak bersurai dah pun
Aku tanya Mukmin
“Bila bas MFI gerak? Aku nak amik barang aku tinggal dalam bas MIMET”
Aku sengaja tinggal beg aku dlm bas sbb tataw lg lah nk letak mana. Paeh pun skali.
“Oh kau gi amik barang kau dulu”
“Orite”
Aku terus rushing, nak cepat, takut bas MFI dah gerak sblm aku dpt amik beg aku.
Aku call Paeh
“Jom amik beg jom kt bas”
“Ok jom”

[MEMORY ENDED]

Tuesday, September 20, 2011

The Longest Day was Yesterday Part 3

[MEMORY SEQUENCE INITIATED]

“Serious?”
“Yelaa muka aku cm bergurau ke?”

SHIT
Plan aku rosak
Aku dah susah hati gila ni
Mana aku nak tido kt KL ni an?
Bapak aku keje kt Exxon Mobil kt KL balik sbb cuti 3 hari
16 Sept Hari Malaysia~
Mana nak tido ni mana nak tido ni
Aku terus kalut gila tak boleh nak piker ape lg dah
“Kau dah kenapa?” Naj tanya aku sbb nmpk kalut smcm an
Aku kne cepat cari alternatif lain ni
“Pidot tk datang. Aku tataw nk tido mana mlm ni. Rumah kau kt ne a?”
“Ampang”
“Jauh tk ngn Bangi?” *Soalan bodoh -.-
Pastu Naj terus ckp kt Aslam “Weh ade ke dia tanya dekat tk Bangi ngn Ampang hahah”
Adoii boleh tk gelak ni aku tengah kelam kabut ni
“Sorry ah aku tk leh tolong ah. Lau dekat boleh aku tolong bro”
“Takpe2”
Naj mmg dah tau plan aku. Mse kt KMKN dia la antara rapat ngn aku
Psl aku ngn Alya dia la plg awal tau hahaha :P

Aku pusing2 ternampak Afifah
Haa dia blaja kt MESTECH, sama ngn Alya
Aku pn panggil la tanya dia boleh tumpang tk balik Bangi
Dia tanya balik lah nak turun mana t

Errr berfikir sejenak...........
Seksyen 4 lahh (rumah pidot)
Dia ckp boleh
But where the hell is seksyen 4?
Mana aku prnah pegi -.-
Damnnn
Lantak ah, tiba masanya aku improvise

Silap aku – Takde backup plan
Nasib baik dpt improvise
So sekarang kne buat backup plan
Aku call Aliff Alfiry. Rumah dia kt Bangi gak dekat ngn rumah Pidot

“Hello Alip, kau kt ne skang ni?”
“Kt rumah...(Tak bape dengar)” Aku assume dia kt rumah Bangi lah tu
“Weh boleh tk tumpang tido rumah kau? Rumah kau kt Bangi an”
“Aku tkde kt rumah ni. Aku kat....(Tak bape dengar..lagi)
“Laaa ye ke. Weh Pidot ade kt rumah tk?”
“Ade rasanya”
“Eh kau sms aku alamat dia”
“Orite”
Call off.
Ok fine backup plan tk jadi

Pastu aku tny Asmuie Pidot ade tk kt rumah cuma nak kepastian je lah
“Dia kt rumah makcik dia la”
Wehhh boleh stop bg bad news tak?
Shit plan dah rosak, backup plan pn tkde
Kne cari alternatif lain -.-

[MEMORY SEQUENCE ENDED]

Monday, September 19, 2011

The Longest Day was Yesterday Part 2

[MEMORY SEQUENCE INITIATED]

“So aku ngn Paeh je la gi malam gala”
“Tak lah. Iqa pi sekali”
“Oh ok”
Dalam list nama ade 5 orang dah
Ikutkan Tomak ngn KB ikut skali tp tetibe last minit cancel pulok
So 3 orang je.

Hari ni khamis 15 september 2011
Aku dah siap bayar rm40 untuk dinner raya tu
Tp tujuan aku nak pegi Bangi je jumpa Alya :)
Act harapan aku Alya gi sekali lah malam gala tu
Tp dia tk dtg pulak. Tkpelah. Malam gala ni sbg access je tmpt bermalam je lah
Dah janji ngn pidot nk tido rumah dia
Harap esok berjalan dengan lancar :)

Malamnya aku kemas beg
Mcm nak balik rumah pulak, pdhl gi dinner je pun. Tp overnight la hehe
Aku tk pikir pnjang nk pkai baju pe jumpe Alya t.
Pkai baju BUM, seluar Jeans Levi’s, kasut Nike
And balaclava tu kne ade hehe:P
Tuala, berus gigi semua bwk. Sabun mandi tk pyh la kot pinjam pidot punya sudahh :P
Semangat ni! :D

[FAST FORWARD MEMORY..]

“This is the voicemail of 01********”
Apehal pidot tak angkat2 ni
Budak2 Unikl MIMET naik bas kampus gi Dewan Keramat Mall dimana Malam Gala Aidilfitri diadakan
Dah sampai pun, ngam2 kol 8, cantik sgt la tu haha
Dah try byk kali dah. Risau ni :(
Kalau dia tk dtg mane aku nk tido malam ni?
Bas MIMET dah tk leh naik dah sbb dah tk tulis nama yg join balik naik bas
Paeh pn ckp le “Abes la hg tkde tmpt tido la t”
Aloohhh c’mon la jgn jatuhkan semangat aku!
Pikir positif! Maybe dia tk dengar fon bunyi la tu
Dalam dewan tu bising agaknya. Lega sikit jantung aku ni haha

Tengok2 bangunan dewan tu cm pelik je, kosong je
Mana orang lain?
Tkkn la MIMET smpai dulu kot haha
Sambil tu aku try call lg. Msh tkde org angkat
Aku makin frust ni

Pusing punya pusing jumpa gak tmpt berdaftar
Jumpe abg Acap kt situ kasi resit
Time daftar je nama tkde. Aik???
Paeh pn tkde nama
“Nama tkde dlm list tkde. Tp resit ade cmne?”
Abg tu pn dah pelik. Last2 diorng suruh masuk je ddk meja kt mana2 kosong
Pastu aku jumpe la Naj and the gang
Salam2 semua psl lama tk jumpa an best la :)
Borak2 la kitorang lupa psl pidot
Tetibe Asmuie yg dok kt meja sblh, mmg betul2 belakang aku gtau ;

“Pidot tk datang, dia demam”
Aku terus pucat, WHADDEFARKKK???!!!
Mana aku nak tido malam ni? Tepi jalan ke?
Dewan ni dah jauh dr Bangi. Aduiiii cmne niiiiiiii -.-

[MEMORY SEQUENCE ENDED]

Sunday, September 18, 2011

The Longest Day was Yesterday Part 1

[MEMORY SEQUENCE INTIATED]

“Malam gala? Kat mana?”
“Kat kl la ntah dewan pe ntah aku lupe. Tp kt kl la”
KL? Dekat ke dengan hostel Alya kt Kiam tk tu? Kalau aku nk bermalam aku nak tido mne? Tkkn kt Kiam kot.
Nak dok rumah ayah t takut jauh pulak
Tp aku dah janji dah, kalau ade peluang kena gak gi sne
Dah banyak kali tak jadi je, kesian dia 
JPAM (Jabatan Pertahanan Awam Malaysia) ade pulak sabtu t susah le
Kitorang di Unikl 1st sem mmg wajib kne JPAM
Latihan kawad utk pe ntah cm tkde motif je HAHA tk baik siot :P
Kesian sarjan2 misai. Mungkin sbg reserved army la tu :)
Aku kne plan tol2 ni

[FAST FORWARD MEMORY...]

*Ceh bajet Assassin’s Creed je HAHAHA Tp style nil ah aku nak guna utk cerekarama ni hehe :P
Ha pidot duduk kt Bangi, cuba ah call dia tny
Alya bru gtau hostel tu dekat seksyen 1
I wish I know wherever it seksyen 1 is :P
“Hello askm Pidot”
“Ha apehal?”
“Kau gi mlm gala tk?”
“Pegi, knape?”
Aku ingt nk tumpang rumah kau t boleh tk? Rumah kau kt bangi an? Aku nk stay sne jap”
“Kau gi gak mlm gala?” Rumah aku kt seksyen 4”
Fuh seksyen 4? Mcm dekat je
“Seksyen 1 dekat tk ngn rumah kau? Kiam?”
“Dekat je bro. Knpe nk gi sne?”
“Ade lahhhh kau tau lah knape haha”
“alahhh kau tu rupanya haha”
“Tu tujuan aku gi mlm gala tau tk? Hahaha. Boleh tak? T angkut aku dr mlm gala tido rumah kau la orite?”
“Orite”
“Settle, thnks!”
“ok”
Call off dah
Pehhh happy gila aku syukur Alhamdulillah haha. Confirm boleh jumpa la ni 
Aku tros inform Alya gtau confirm gi Kiam t
Nak jale2 ngn Alya kt Klcc t dia dah lama dah tk pi
Harap pengalaman jalan2 kt Kl ngn ayah tu dpt diaplikasikn t lah lau tk buat malu je
Tp saya ni orang Johor :P

16 Sept 2011 – Malam Gala Aidilfitri, overnight at Pidot’s house
17 Sept 2011 – Spending time with Alya
18 Sept 2011 – Took bus back to MIMET
That was my plan
Easy and simple
And so I thought...

[MEMORY SEQUENCE ENDED]

Saturday, September 10, 2011

The Tax Mathematics
















Jumpa kt fb lol :)

Monday, August 22, 2011

It's a Beautiful Teusday Morning


Aku terbangun 4.40 lps tersedar roomate trbgn
Then baring2 jap tunggu kol 5 baru sahur

Milo dan kurma sajalah buat santapan sahur hari ini :)
Lepas solat subuh semua then tidur
Aku mmg penat semacam
Tak tahu kenapa

Smlm tidur mmg agak lambat lah
2 pagi baru nk tertidur
Lately tak boleh je tidur
Teringat itu ini
Last2 tengok movie jap -.-

Resident Evil lah smlm

Sblm tidur tu aku setkan alarm desktop aku kol 7
Dengan harapan nak bangun semula, aku tidur lah
Alarm yang very annoying tu dpt kejut aku
Tapi tu lah mcm awal sgt kol 7
Kelasnya kol 8 Rilek dululah baring2 jap
Then terlelap
Black out -.-

Sedar2 je
Dah aku tersedar aku dah lambat
Sbb langit dah cerah
Burung berkicauan
Tp segalanya senyap
Yang senyap tu confirm semua dah gi kelas

Bukak desktop dah kol 8.40 -________-"
Aku pun cuak ah kejut roomate terus

Dia pun lambat sbb kelas kol 8 gak
Tengok luar, bilik ke bilik semua berkunci

Ahh
Dah lambat sangat dah ni

Biasanya kelas 2 jam pun abis sejam gak t
Lantak lahh
Online terus
Sbb smlm tk dpt online haha
First time ponteng

Buat dang sudah lah

Maaf ye cik Leeana :(

Lain kali saya datangg :D

Saturday, August 20, 2011

Assassins


I wish I was an assassin
Like Altaïr Ibn-La'Ahad
Not that I have desire to kill,
Possess skills to murder in the shadow
Without the world knowing about it
Watching as they died by my hands, my blades
No, not that

But I have desired to possess a calm nature of an assassin
Their mind is their main weapon
Their morale do not easily ruptured by harsh environment
Keeping their mind clear even when everything is at stake

They do not panic
They do focus
On their mission, objective

Not easily distracted by taunts, criticism created by others
Knowing their decision is right
Based on solid facts, not rumors spread by others
Dependently and carefully studied their objective

Aware of any possible harm and hazards
Minimizing any loose ends
Before initiating the assassination
Escape before anyone's knowing
Should if something goes wrong
They have their back up escape plan

Keeping calm, focus and aware one
The assassins become wise
Anticipated enemy flank movements to cut off their escapes
Anticipated everything, take on every precautions

Plans were never meant to be perfect
They were to improvise
As time flies by
Situation changes in every second
Mistakes may happen

Man are made for mistakes
Assassins never back down from losses
They learn from their mishaps
Make a better plan for a better conclusion

I wish I was an assassin

Friday, August 19, 2011

So what's next?


Next 1 second
Check on my phone to see whether it can detect SIM or not.
Just hoping for a miracle :(

Next 1 minute
Thinking of you :( I wonder if you sleep well or not.

Next 1 hour
Watching movie - Source code

Next day
Don't know what to do. Perhaps continue playing Assassin's creed while still hoping for a miracle :(

Next week
Raya with family :)
My birhday :D
And of course aiming for a new phone :)
Enjoying what I have been missing for a week :)

Next month
Focus on my studies
Excel in my first semester for bachelor degree in Unikl MIMET

Next semester
Planning to leave MIMET hostel
Renting a house with Fuad, Wafiy and Fahmi
Settling up - Gonna burn a lot of my savings :O
Hoping to get to drive my Atos ;)
UNIFI yeahhh :)
Frequently visiting Unikl Mestech ;)

Next year
My studies may getting tougher
Focusing on my studies
Start learning more about accounting and money literature
I'm one step closer to be an TECHNOPRENUER :)

To be continue...

Wednesday, August 17, 2011

Broken Heart :(

Dah 2 tahun bersama
Senang bersama2
Susah bersama2
Kita berdua dah melalui pelbagai cabaran selama tempoh ini
Namun sekarang, kau sudah berubah, kau banyak melukai hatiku

Aku teringat hari pertama menemuimu
Ketika di Tesco Bukit Indah setelah pulang dari kerjaku di KFC
Kau membuka hatiku untuk menerimamu
Kau membuatku rasa ingin memilikimu
Dan kau menerimaku
Setelah ku berkorban masa, tenaga dan wang demi memilikimu
Dengan harapan akan bersama selama-lamanya

Namun hanya dua tahun sahaja yang kau mampu bertahan
Mana janji2 manis mu?

Kini kau banyak melukakan hatiku dengan perangaimu itu
Telah banyak cubaan kau untuk meninggalkan aku

Aku faham mungkin ini jugak silapku
Aku banyak menyakitimu, memukul hingga bercalar dan lebam
Namun kini aku sudah insaf setelah kau berpaling tadah
Mungkin sudah terlambat bagiku
Namun aku merayu padamu supaya berada disisiku selama seminggu sahaja lagi
Lepas itu aku akan lepaskan kau
Ikut lah kehendakmu untuk memilih jalan seterusnya
Meninggalkan aku :(

Wahai telefon bimbitku,
Sony Ericsson K618i
Jangan lah rosak terus wei :(
Please lah bertahan sampai raya t
Then kau nak rosak terus suka hati kau lah
Sebab aku nak beli Blackberry 8970 raya ni
HAHAHAHAHAH

*Damn asal jiwang sgt ni -_____-"

Tuesday, August 16, 2011

Footwear



NIKE CLASSIC LEATHER
BLACK/WHITE SPORT RED
SIZE 8

Sabtu, 13 ogos 2011
Ade perjumpaan JPAM
Shit aku tk suke tol kawad2 ni
Dah 3 tahun berkawad dlm PKBM bosan kottt
Kecewa tol aku dah diwajibkan masuk JPAM ni -.-

So kebetulan aku terjumpe member baru aku
JOHN aka Fitry
Ntah knapa JOHN -.-
Act kenal masa orientasi dlu

Lps abis perjumpaan tu haa dia ajak pi aL-IkhsaN
Aku pun tataw nk buat pe lg an haritu so aku ikut je ahh
Tetibe nafsu aku nak membeli barang muncul
Terasa makin kempis lak dompet ni ann haha

Naik moto, helmet aku pinjam dr member dia
Helmet mahal beb hoho
So mula2 singgah Tesco jap
beli milo maggi yada yada yada...
Bru lah pi aL-IkhsaN kt Manjung dlu
Just survey kasut jelah
Aku tk tgk lama
Sbb mahal ann -.-
Tk pernah aku beli pape kt aL-IkhsaN tu
Sedih ann HAHA
So agak berkobar2 pulak kali ni
Tapi mmg standard kasut aku semua kne RM100++ even kasut sekolah pun muahahaha

Then baru lah nak gerak ke gudang aL-IkhsaN kt Lumut
Agak jauh haha
1st time aku jumpe gudang aL-IkhsaN kt Malaysia ni. Sebelum ni tk pernah -.-
Biasa laa gudang an
Murah maaa

Survey punya survey
RM225 to RM169
RM169 to RM99
and so on

Sblm tu aku nk call bpk aku dlu tny boleh tk beli
Nak mintk approval dlu
Takut kang tk pasal2 kne hentam an tetibe duit dah tkde
Surprisingly dia jwb - Ok

So jumpe lah kasut yang cun melecun ni
Aku prefer black and white
Tp cm bosan lak cmtu an so pilih ade line kaler merah ni hoho
Harga RM169
Ok lahh tu
Kalau kt aL-IkhsaN manjung Rm225
Beli aje haha

*Dapat kurma free thnks la aL-IkhsaN kah3

Lepas ni senang nak kluar mana2, ade member mcm John an Alhamdulillah laa :)

Saturday, August 13, 2011

What you'll need is an ASSET


"In financial accounting, assets are economic resources. Anything tangible or intangible that is capable of being owned or controlled to produce value and that is held to have positive economic value is considered an asset." - Source : Wikipedia

Senang cerita, asset tu yang boleh generate duit masuk dlm poket kau ah haha

Mesti banyak kali an korang dengar, - "Your house is an asset"
So ramai yang invest banyak2 dlm rumah sendiri, renovate gituuu
Hah! Tu zaman dlu boleh la dipanggil asset
Sikalang itu LIABILITY

LIABILITY - Duit lari keluar poket tiap2 bulan tu liability ahhh

Sebenarnya aku ade baca buku dari sorang usahawan kat US
Nama dia Robert Kiyosaki
Dia yang buat statement "Your house is NOT an asset"
POM POM PANG!!
Kontroversi tros!
Ramai bantah quote tuu
Tapi bila ekonomi US merudum je, harga rumah semua jatuh teruk baru lah orang ramai tersedar apa yang dikatakan Robert Kiyosaki ni katakan
Hah, dah terhantuk baru nk teradah *Eh cmtu ke peribahasa dia? Lantak la wakakaka

Siapa2 nak buat bisnes besar2 pada masa hadapan an,
Aku sangat sangat sangat sangat sangat recommend korang beli buku nukilan beliau
Hoho sangat HAO LIAO!
Sangat sangat sangat sangat sangat berguna untuk korang yang masih muda mentah2 ayam ni HAHA

Okayy,
Robert Kiyosaki pon cakap - YOUR MIND IS THE GREATEST ASSET YOU CAN HAVE
Yelah takde "mind", akal - jadi gila la, bole dapat gaji ke? HAHA
*No offense k, bukan nak hina orang gila, sbb dah nasib diorng cmtu an :(
*Kadang2 "gila" tu asset gak sbb org lain bg sumbangan, dpt "rumah" free -.- Just org tu dpt enjoy laaaa haha

Dengan akal la kita boleh SURVIVE
Survive dalam "INFORMATION ERA" bak kata Robert Kiyosaki
Dengan akal, kita boleh mencari duit - Tak kira lah jadi employee ke, self-employed ke atau entrepreneur :)
Korang faham2 sendiri lah kalau tkde akal cmne hidup

The second biggest asset is TIME
Masa itu emas, *Ah byk kali dah dengar annn aku tukar sikit ah :
Masa itu asset :)

Kenapa cmtu? Masa muda2 camni la kita kene mula "invest" dlm pendidikan
Dari pendidikan, kita boleh hidup - Cari duit ahhh
Tapi time2 cmni lah bagus untuk kita "invest" dlm subjek yang tak pernah diajar kat sekolah
The Subject of Money
Memang penting sangat sbb daripada pengetahuan ni kita takkan mudah ditipu oleh bank, syarikat insurans, cashier, akauntan, pelabur, "financial advisor" dan siapa2 lah yang korang ade deal yang melibatkan duit
Malas nak terangkan sbb byk sgt pulok -.-

Okay, sambung dlm cerita MASA
Okay contoh la, seorang tu dah berumur 45++ gitu2 lahh
Kebiasaannya mereka akan stuck dengan pekerjaan diorang
*Bagi yang depends kat paycheck je la

Walaupun ade niat nak buka bisnes, atau nk join dlm bidang pelaburan
So kenapa?
Diorng dah membuang asset yang penting dlm hidup diorang
Asset yang pergi tak kembali~~
*Lain lah ade mesin cahaya masa doreamon ke an besttt! :P

Bagi diorng sudah terlambat nak mula berjinak2 dengan bidang entrepreneurship ni :
  1. Diorang dah ade family nak kena tanggung
  2. Diorang dah biasa menjadi "employee" so amat lah susah nak tukar mindset tu untuk menjadi seorang usahawan
  3. Niat nak berubah tu tak ikhlas -.-
Nawaitu tu lah paling penting. Dah tak ikhlas mmg smpai mati tkkn niat tu jadi realiti.
Maksud aku tak ikhlas tu, tkde inisiatif, muhasabah diri untuk berubah tu
Bagi diorang, benda tu sume IMPOSSIBLE
Sebenarnya POSSIBLE just processnya agak sukar la bagi old-timer mcm diorang

So dah rugi 1 asset penting - Masa
Lain lah kau hidup 1000 tahun ke tu lain cerita haha

Okay, back to asset
  1. Rumah tu boleh jadi asset kalau disewakan ke orang lain
  2. Kereta tu pun boleh jadi asset kalau disewakan jugak ke orang lain *nak jual of course lagi murah, kereta makin berkarat - So harga beli lagi tinggi daripada jual, so it is a liability. Tapi nak jual dengan harga lebih tinggi bolehh jee, tunggu kereta tu jadi antik - 100 tahun berikutnya. Korang hidup lagi ke time kereta tu nak jadi antik? -.- Cucu korang jelahh untunggg atuk nenek ade kereta antik HAHA
  3. Tanah yang makin tinggi harga, itu adalah asset, tp kalau tanah harga jatuh, tu liability - Better korang tunggu jelah market naik sikit ye :)
Alah pape bnde yang boleh generate INCOME lebih daripada EXPENSES tu lah asset
So kalau maintenance cost lagi tinggi drpd hasil sewa tu masih liability ye adik2 :P

Haa wahai sahabatku Ila Zalila, nak cakap friendship tu asset boleh, tapi aku agak ragu2 sikit, depends on those friends lah ok :)
Yang membawa kebaikan tu asset,
Yang membawa keburukan tu liability - Singkirkan sbb hidup jadi susah haha


Tapi most of all, akal kita tu lah, kene jugak nak manage friends, jaga hati diorang supaya sentiasa menjadi "ASSET"

The End!

Tuesday, August 9, 2011

MY BRAIN
















Kanan atau kiri?
Soalan ni dah lama bermain dlm kepala aku
Kalau aku tersesat, terjumpa T-Junction, ade laluan kiri dan kanan je, aku amik jalan tengah2
Tak kira la rumah orang ke, hutan ke, gaung ke, sungai ke aku redah je
Sbb aku susah sgt nak decide kanan ke kiri yang bagus unless salah satu jalan tu menunjukkn something promising and very obvious -__-
Okay firstly, aku mmg susah sgt nk decide something :(

Aku suka membaca, tak kira novel cerita ke atau artikel berkaitan dengan teknikal dan sains
Aku suka berfikir, tak kira berimaginasi atau menyelesaikan masalah secara teratur and organized
Aku suka main game RPG dan FPS
Aku suka subjek math, sains, BM, BI, Sejarah tapi aku tk suka menghafal
Aku suka blogging (mengarang) dan juga mengira
Aku suka tengok jam tp aku tak plan pun ape aku nk buat, just ikut hati nak buat apa
Notice something?

Yes, otak kanan dan kiri aku berfungsi sama-sama
I am a left and right brainer

Aku cuba gak nak pastikan betul tak so aku try amik quiz
Soalan multiple choice, tapi ade 2 je choices
One represent left and the other one represent right
Serioushit aku tak tau nak jawab mana satu
Dua2 represent personaliti aku sendiri
Nak pilih dua2 tak boleh pulak -.-
Patut ade choice ke tiga untuk left and right brainer
Contoh soalan ni :














Aku nak jawab soalan ABCD
Mmg kdg2 aku pikir byk sgt smpai jadi complicated pastu konpius
Kdg2 gak aku tgk ABCD then bole decide mana satu jawapan paling aku konfiden










BULLSHIT!
Aku pun suka je nak buat essay sbb aku suka nak berimaginasi! :D
Memang aku suka bnde terurus tapi aku boleh improvise kalau ade kekurangan
Aku tak mengejar degree in science or math
Tapi aku mengejar untuk belajar benda yang boleh benefit both left and right of my brain.
Aku masuk unikl ni boleh belajar subjek teknikal, legislation and entreprenuership
In short - Technoprenuership :)

The fact remain, I am left and right brainer

Tapi, even boleh guna dua2 belah otak pun tak semestinya perfect
Ada je kekurangan2
Orang2 cmni pun manusia gak tau haha
The disadvantage of the ability to use both left and right brain efficiently is that is both sides of brain try to limit each other potential
So otak aku byk limitation :(
Aku tak boleh jadi excellent and perfect dalam mengira dan juga mengarang
Aku ni just average student
But still I can be excellent if I can utilize both my brains correctly at the right place, right time :)

Contoh :
Otak kanan mmg berkait rapat dengan imaginasi
Terus terang aku cakap, setiap perkataan aku sebut, tak kira berbual ke, baca artikel ke, buat presentation ke - Aku dapat imagine, dapat gambarkan dlm otak apa aku nampak
So mata aku ni ade dua view - Reality, Imagination
So kdg2 tu kalau ckp benda2 tak elok ni, mcm la aku fikirkan muahahaha :o

Still, mcm aku cakap, ada limitation
Contoh, aku tak boleh bayangkan benda yang tak logik pada pandangan aku
Dan juga tak boleh bayangkan benda yang aku tak pernah nampak sebelum ni
Macam perempuan selama ni aku nampak bertudung, aku tak boleh bayangkan dia free-hair camne even dia dah describe dah setiap inci pasal rambut dia kt aku haha

Kira aku byk recall je la apa aku nampak sebelum ni
Bukan improvising
Photographic memory beb!
Maksudnya, otak kiri aku yang lebih kepada logik tak kasi aku imagine lebih2 :(
Benda2 yang tak boleh terima akal, mmg aku tak boleh nak bayangkan

Kalau otak kiri aku tak tau nak bagi contoh apa
Tapi bab2 mengira ni aku terrer gak
Aku boleh berfikir secara logik
Sebab tu aku amat cintakan FIZIK hohohoho :O
Aku suka "beta" ngn cikgu fizik aku hehe :p
Masih nak pertahankan apa yang aku fikirkan logik :)

So kalau aku kira2 an dpt jawapan tak masuk akal je aku terus konfius HAHA
Terus tak boleh terima, padam semua, buat balik
Still kalau tk dpt gak, hmmm :(

So cmtulah rasanya kalau dpt operate dua2 belah otak
Ade je pros and cons dia :)
Don't feel so bad okay, left brainers and right brainers? :)
Korang ade kelebihan yang aku takde :(
*aku nak gak kebolehan nak bayangkan perempuan bertudung jadi free hair :p

SO WHICH BRAIN YOU ARE?

Our Blogger Templates Web Design

©2009 Fathkebuss@LiFe's Portrayal. All Rights Reserved.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP