Terima Kasih Daun Keladi :)

Dah lawat2 baca2 tuh rajen2 tinggalkn la buah tangan yer. Tak kesah laa kt chatbox ke atau kt komen. Just to let me know that you are visiting. Thank you and happy reading. P/s aku dah letak "like" button tu gatal2kan la tangan nak tekan button tu ye :)

Monday, August 22, 2011

It's a Beautiful Teusday Morning


Aku terbangun 4.40 lps tersedar roomate trbgn
Then baring2 jap tunggu kol 5 baru sahur

Milo dan kurma sajalah buat santapan sahur hari ini :)
Lepas solat subuh semua then tidur
Aku mmg penat semacam
Tak tahu kenapa

Smlm tidur mmg agak lambat lah
2 pagi baru nk tertidur
Lately tak boleh je tidur
Teringat itu ini
Last2 tengok movie jap -.-

Resident Evil lah smlm

Sblm tidur tu aku setkan alarm desktop aku kol 7
Dengan harapan nak bangun semula, aku tidur lah
Alarm yang very annoying tu dpt kejut aku
Tapi tu lah mcm awal sgt kol 7
Kelasnya kol 8 Rilek dululah baring2 jap
Then terlelap
Black out -.-

Sedar2 je
Dah aku tersedar aku dah lambat
Sbb langit dah cerah
Burung berkicauan
Tp segalanya senyap
Yang senyap tu confirm semua dah gi kelas

Bukak desktop dah kol 8.40 -________-"
Aku pun cuak ah kejut roomate terus

Dia pun lambat sbb kelas kol 8 gak
Tengok luar, bilik ke bilik semua berkunci

Ahh
Dah lambat sangat dah ni

Biasanya kelas 2 jam pun abis sejam gak t
Lantak lahh
Online terus
Sbb smlm tk dpt online haha
First time ponteng

Buat dang sudah lah

Maaf ye cik Leeana :(

Lain kali saya datangg :D

Saturday, August 20, 2011

Assassins


I wish I was an assassin
Like Altaïr Ibn-La'Ahad
Not that I have desire to kill,
Possess skills to murder in the shadow
Without the world knowing about it
Watching as they died by my hands, my blades
No, not that

But I have desired to possess a calm nature of an assassin
Their mind is their main weapon
Their morale do not easily ruptured by harsh environment
Keeping their mind clear even when everything is at stake

They do not panic
They do focus
On their mission, objective

Not easily distracted by taunts, criticism created by others
Knowing their decision is right
Based on solid facts, not rumors spread by others
Dependently and carefully studied their objective

Aware of any possible harm and hazards
Minimizing any loose ends
Before initiating the assassination
Escape before anyone's knowing
Should if something goes wrong
They have their back up escape plan

Keeping calm, focus and aware one
The assassins become wise
Anticipated enemy flank movements to cut off their escapes
Anticipated everything, take on every precautions

Plans were never meant to be perfect
They were to improvise
As time flies by
Situation changes in every second
Mistakes may happen

Man are made for mistakes
Assassins never back down from losses
They learn from their mishaps
Make a better plan for a better conclusion

I wish I was an assassin

Friday, August 19, 2011

So what's next?


Next 1 second
Check on my phone to see whether it can detect SIM or not.
Just hoping for a miracle :(

Next 1 minute
Thinking of you :( I wonder if you sleep well or not.

Next 1 hour
Watching movie - Source code

Next day
Don't know what to do. Perhaps continue playing Assassin's creed while still hoping for a miracle :(

Next week
Raya with family :)
My birhday :D
And of course aiming for a new phone :)
Enjoying what I have been missing for a week :)

Next month
Focus on my studies
Excel in my first semester for bachelor degree in Unikl MIMET

Next semester
Planning to leave MIMET hostel
Renting a house with Fuad, Wafiy and Fahmi
Settling up - Gonna burn a lot of my savings :O
Hoping to get to drive my Atos ;)
UNIFI yeahhh :)
Frequently visiting Unikl Mestech ;)

Next year
My studies may getting tougher
Focusing on my studies
Start learning more about accounting and money literature
I'm one step closer to be an TECHNOPRENUER :)

To be continue...

Wednesday, August 17, 2011

Broken Heart :(

Dah 2 tahun bersama
Senang bersama2
Susah bersama2
Kita berdua dah melalui pelbagai cabaran selama tempoh ini
Namun sekarang, kau sudah berubah, kau banyak melukai hatiku

Aku teringat hari pertama menemuimu
Ketika di Tesco Bukit Indah setelah pulang dari kerjaku di KFC
Kau membuka hatiku untuk menerimamu
Kau membuatku rasa ingin memilikimu
Dan kau menerimaku
Setelah ku berkorban masa, tenaga dan wang demi memilikimu
Dengan harapan akan bersama selama-lamanya

Namun hanya dua tahun sahaja yang kau mampu bertahan
Mana janji2 manis mu?

Kini kau banyak melukakan hatiku dengan perangaimu itu
Telah banyak cubaan kau untuk meninggalkan aku

Aku faham mungkin ini jugak silapku
Aku banyak menyakitimu, memukul hingga bercalar dan lebam
Namun kini aku sudah insaf setelah kau berpaling tadah
Mungkin sudah terlambat bagiku
Namun aku merayu padamu supaya berada disisiku selama seminggu sahaja lagi
Lepas itu aku akan lepaskan kau
Ikut lah kehendakmu untuk memilih jalan seterusnya
Meninggalkan aku :(

Wahai telefon bimbitku,
Sony Ericsson K618i
Jangan lah rosak terus wei :(
Please lah bertahan sampai raya t
Then kau nak rosak terus suka hati kau lah
Sebab aku nak beli Blackberry 8970 raya ni
HAHAHAHAHAH

*Damn asal jiwang sgt ni -_____-"

Tuesday, August 16, 2011

Footwear



NIKE CLASSIC LEATHER
BLACK/WHITE SPORT RED
SIZE 8

Sabtu, 13 ogos 2011
Ade perjumpaan JPAM
Shit aku tk suke tol kawad2 ni
Dah 3 tahun berkawad dlm PKBM bosan kottt
Kecewa tol aku dah diwajibkan masuk JPAM ni -.-

So kebetulan aku terjumpe member baru aku
JOHN aka Fitry
Ntah knapa JOHN -.-
Act kenal masa orientasi dlu

Lps abis perjumpaan tu haa dia ajak pi aL-IkhsaN
Aku pun tataw nk buat pe lg an haritu so aku ikut je ahh
Tetibe nafsu aku nak membeli barang muncul
Terasa makin kempis lak dompet ni ann haha

Naik moto, helmet aku pinjam dr member dia
Helmet mahal beb hoho
So mula2 singgah Tesco jap
beli milo maggi yada yada yada...
Bru lah pi aL-IkhsaN kt Manjung dlu
Just survey kasut jelah
Aku tk tgk lama
Sbb mahal ann -.-
Tk pernah aku beli pape kt aL-IkhsaN tu
Sedih ann HAHA
So agak berkobar2 pulak kali ni
Tapi mmg standard kasut aku semua kne RM100++ even kasut sekolah pun muahahaha

Then baru lah nak gerak ke gudang aL-IkhsaN kt Lumut
Agak jauh haha
1st time aku jumpe gudang aL-IkhsaN kt Malaysia ni. Sebelum ni tk pernah -.-
Biasa laa gudang an
Murah maaa

Survey punya survey
RM225 to RM169
RM169 to RM99
and so on

Sblm tu aku nk call bpk aku dlu tny boleh tk beli
Nak mintk approval dlu
Takut kang tk pasal2 kne hentam an tetibe duit dah tkde
Surprisingly dia jwb - Ok

So jumpe lah kasut yang cun melecun ni
Aku prefer black and white
Tp cm bosan lak cmtu an so pilih ade line kaler merah ni hoho
Harga RM169
Ok lahh tu
Kalau kt aL-IkhsaN manjung Rm225
Beli aje haha

*Dapat kurma free thnks la aL-IkhsaN kah3

Lepas ni senang nak kluar mana2, ade member mcm John an Alhamdulillah laa :)

Saturday, August 13, 2011

What you'll need is an ASSET


"In financial accounting, assets are economic resources. Anything tangible or intangible that is capable of being owned or controlled to produce value and that is held to have positive economic value is considered an asset." - Source : Wikipedia

Senang cerita, asset tu yang boleh generate duit masuk dlm poket kau ah haha

Mesti banyak kali an korang dengar, - "Your house is an asset"
So ramai yang invest banyak2 dlm rumah sendiri, renovate gituuu
Hah! Tu zaman dlu boleh la dipanggil asset
Sikalang itu LIABILITY

LIABILITY - Duit lari keluar poket tiap2 bulan tu liability ahhh

Sebenarnya aku ade baca buku dari sorang usahawan kat US
Nama dia Robert Kiyosaki
Dia yang buat statement "Your house is NOT an asset"
POM POM PANG!!
Kontroversi tros!
Ramai bantah quote tuu
Tapi bila ekonomi US merudum je, harga rumah semua jatuh teruk baru lah orang ramai tersedar apa yang dikatakan Robert Kiyosaki ni katakan
Hah, dah terhantuk baru nk teradah *Eh cmtu ke peribahasa dia? Lantak la wakakaka

Siapa2 nak buat bisnes besar2 pada masa hadapan an,
Aku sangat sangat sangat sangat sangat recommend korang beli buku nukilan beliau
Hoho sangat HAO LIAO!
Sangat sangat sangat sangat sangat berguna untuk korang yang masih muda mentah2 ayam ni HAHA

Okayy,
Robert Kiyosaki pon cakap - YOUR MIND IS THE GREATEST ASSET YOU CAN HAVE
Yelah takde "mind", akal - jadi gila la, bole dapat gaji ke? HAHA
*No offense k, bukan nak hina orang gila, sbb dah nasib diorng cmtu an :(
*Kadang2 "gila" tu asset gak sbb org lain bg sumbangan, dpt "rumah" free -.- Just org tu dpt enjoy laaaa haha

Dengan akal la kita boleh SURVIVE
Survive dalam "INFORMATION ERA" bak kata Robert Kiyosaki
Dengan akal, kita boleh mencari duit - Tak kira lah jadi employee ke, self-employed ke atau entrepreneur :)
Korang faham2 sendiri lah kalau tkde akal cmne hidup

The second biggest asset is TIME
Masa itu emas, *Ah byk kali dah dengar annn aku tukar sikit ah :
Masa itu asset :)

Kenapa cmtu? Masa muda2 camni la kita kene mula "invest" dlm pendidikan
Dari pendidikan, kita boleh hidup - Cari duit ahhh
Tapi time2 cmni lah bagus untuk kita "invest" dlm subjek yang tak pernah diajar kat sekolah
The Subject of Money
Memang penting sangat sbb daripada pengetahuan ni kita takkan mudah ditipu oleh bank, syarikat insurans, cashier, akauntan, pelabur, "financial advisor" dan siapa2 lah yang korang ade deal yang melibatkan duit
Malas nak terangkan sbb byk sgt pulok -.-

Okay, sambung dlm cerita MASA
Okay contoh la, seorang tu dah berumur 45++ gitu2 lahh
Kebiasaannya mereka akan stuck dengan pekerjaan diorang
*Bagi yang depends kat paycheck je la

Walaupun ade niat nak buka bisnes, atau nk join dlm bidang pelaburan
So kenapa?
Diorng dah membuang asset yang penting dlm hidup diorang
Asset yang pergi tak kembali~~
*Lain lah ade mesin cahaya masa doreamon ke an besttt! :P

Bagi diorng sudah terlambat nak mula berjinak2 dengan bidang entrepreneurship ni :
  1. Diorang dah ade family nak kena tanggung
  2. Diorang dah biasa menjadi "employee" so amat lah susah nak tukar mindset tu untuk menjadi seorang usahawan
  3. Niat nak berubah tu tak ikhlas -.-
Nawaitu tu lah paling penting. Dah tak ikhlas mmg smpai mati tkkn niat tu jadi realiti.
Maksud aku tak ikhlas tu, tkde inisiatif, muhasabah diri untuk berubah tu
Bagi diorang, benda tu sume IMPOSSIBLE
Sebenarnya POSSIBLE just processnya agak sukar la bagi old-timer mcm diorang

So dah rugi 1 asset penting - Masa
Lain lah kau hidup 1000 tahun ke tu lain cerita haha

Okay, back to asset
  1. Rumah tu boleh jadi asset kalau disewakan ke orang lain
  2. Kereta tu pun boleh jadi asset kalau disewakan jugak ke orang lain *nak jual of course lagi murah, kereta makin berkarat - So harga beli lagi tinggi daripada jual, so it is a liability. Tapi nak jual dengan harga lebih tinggi bolehh jee, tunggu kereta tu jadi antik - 100 tahun berikutnya. Korang hidup lagi ke time kereta tu nak jadi antik? -.- Cucu korang jelahh untunggg atuk nenek ade kereta antik HAHA
  3. Tanah yang makin tinggi harga, itu adalah asset, tp kalau tanah harga jatuh, tu liability - Better korang tunggu jelah market naik sikit ye :)
Alah pape bnde yang boleh generate INCOME lebih daripada EXPENSES tu lah asset
So kalau maintenance cost lagi tinggi drpd hasil sewa tu masih liability ye adik2 :P

Haa wahai sahabatku Ila Zalila, nak cakap friendship tu asset boleh, tapi aku agak ragu2 sikit, depends on those friends lah ok :)
Yang membawa kebaikan tu asset,
Yang membawa keburukan tu liability - Singkirkan sbb hidup jadi susah haha


Tapi most of all, akal kita tu lah, kene jugak nak manage friends, jaga hati diorang supaya sentiasa menjadi "ASSET"

The End!

Tuesday, August 9, 2011

MY BRAIN
















Kanan atau kiri?
Soalan ni dah lama bermain dlm kepala aku
Kalau aku tersesat, terjumpa T-Junction, ade laluan kiri dan kanan je, aku amik jalan tengah2
Tak kira la rumah orang ke, hutan ke, gaung ke, sungai ke aku redah je
Sbb aku susah sgt nak decide kanan ke kiri yang bagus unless salah satu jalan tu menunjukkn something promising and very obvious -__-
Okay firstly, aku mmg susah sgt nk decide something :(

Aku suka membaca, tak kira novel cerita ke atau artikel berkaitan dengan teknikal dan sains
Aku suka berfikir, tak kira berimaginasi atau menyelesaikan masalah secara teratur and organized
Aku suka main game RPG dan FPS
Aku suka subjek math, sains, BM, BI, Sejarah tapi aku tk suka menghafal
Aku suka blogging (mengarang) dan juga mengira
Aku suka tengok jam tp aku tak plan pun ape aku nk buat, just ikut hati nak buat apa
Notice something?

Yes, otak kanan dan kiri aku berfungsi sama-sama
I am a left and right brainer

Aku cuba gak nak pastikan betul tak so aku try amik quiz
Soalan multiple choice, tapi ade 2 je choices
One represent left and the other one represent right
Serioushit aku tak tau nak jawab mana satu
Dua2 represent personaliti aku sendiri
Nak pilih dua2 tak boleh pulak -.-
Patut ade choice ke tiga untuk left and right brainer
Contoh soalan ni :














Aku nak jawab soalan ABCD
Mmg kdg2 aku pikir byk sgt smpai jadi complicated pastu konpius
Kdg2 gak aku tgk ABCD then bole decide mana satu jawapan paling aku konfiden










BULLSHIT!
Aku pun suka je nak buat essay sbb aku suka nak berimaginasi! :D
Memang aku suka bnde terurus tapi aku boleh improvise kalau ade kekurangan
Aku tak mengejar degree in science or math
Tapi aku mengejar untuk belajar benda yang boleh benefit both left and right of my brain.
Aku masuk unikl ni boleh belajar subjek teknikal, legislation and entreprenuership
In short - Technoprenuership :)

The fact remain, I am left and right brainer

Tapi, even boleh guna dua2 belah otak pun tak semestinya perfect
Ada je kekurangan2
Orang2 cmni pun manusia gak tau haha
The disadvantage of the ability to use both left and right brain efficiently is that is both sides of brain try to limit each other potential
So otak aku byk limitation :(
Aku tak boleh jadi excellent and perfect dalam mengira dan juga mengarang
Aku ni just average student
But still I can be excellent if I can utilize both my brains correctly at the right place, right time :)

Contoh :
Otak kanan mmg berkait rapat dengan imaginasi
Terus terang aku cakap, setiap perkataan aku sebut, tak kira berbual ke, baca artikel ke, buat presentation ke - Aku dapat imagine, dapat gambarkan dlm otak apa aku nampak
So mata aku ni ade dua view - Reality, Imagination
So kdg2 tu kalau ckp benda2 tak elok ni, mcm la aku fikirkan muahahaha :o

Still, mcm aku cakap, ada limitation
Contoh, aku tak boleh bayangkan benda yang tak logik pada pandangan aku
Dan juga tak boleh bayangkan benda yang aku tak pernah nampak sebelum ni
Macam perempuan selama ni aku nampak bertudung, aku tak boleh bayangkan dia free-hair camne even dia dah describe dah setiap inci pasal rambut dia kt aku haha

Kira aku byk recall je la apa aku nampak sebelum ni
Bukan improvising
Photographic memory beb!
Maksudnya, otak kiri aku yang lebih kepada logik tak kasi aku imagine lebih2 :(
Benda2 yang tak boleh terima akal, mmg aku tak boleh nak bayangkan

Kalau otak kiri aku tak tau nak bagi contoh apa
Tapi bab2 mengira ni aku terrer gak
Aku boleh berfikir secara logik
Sebab tu aku amat cintakan FIZIK hohohoho :O
Aku suka "beta" ngn cikgu fizik aku hehe :p
Masih nak pertahankan apa yang aku fikirkan logik :)

So kalau aku kira2 an dpt jawapan tak masuk akal je aku terus konfius HAHA
Terus tak boleh terima, padam semua, buat balik
Still kalau tk dpt gak, hmmm :(

So cmtulah rasanya kalau dpt operate dua2 belah otak
Ade je pros and cons dia :)
Don't feel so bad okay, left brainers and right brainers? :)
Korang ade kelebihan yang aku takde :(
*aku nak gak kebolehan nak bayangkan perempuan bertudung jadi free hair :p

SO WHICH BRAIN YOU ARE?

Our Blogger Templates Web Design

©2009 Fathkebuss@LiFe's Portrayal. All Rights Reserved.

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP